Info

Ninos kompis Olivia. Spoken word, estradpoesi och poetry slam

Nino Mick och Olivia Bergdahl är svenska mästare i poetry slam och poddar om spoken word, i Sverige och internationellt. Hur kan talad litteratur översättas? Vilka är likheterna mellan att ha sex och stå på scen? Hur många gånger om året har Olivia sin lake blue shiny metallic unisex catsuit som scenklädsel? Vi har en feministisk och transaktivistisk analys av spoken word. Vi står upp för det talade ordet i bokdominansen. Vi söker oss själva men hittar endast på.
RSS Feed
Ninos kompis Olivia. Spoken word, estradpoesi och poetry slam
2016
June
May
April
March
February
January


2015
December


All Episodes
Archives
Now displaying: April, 2016
Apr 26, 2016

Ninos kompis Ylva!

Det är Nino som skriver. Eftersom Olivia är i USA blir Ylva Perera - som skriver poesi, romaner, litteraturvetenskap och kulturjournalistik - hennes eminenta inhoppare. Gäster i podden, har ni hört nåt så roligt!

Tack vare Ylva får jag veta allt om finlandsvensk estradpoesi, och allt om dramatiken runt dom finlandsvenska bokförlagen (med Ylvas ord: "en bomb briserade i ankdammen"). Ylva ger skrivtips åt akademiker som vill skriva för poetry slam. Vi hinner bara snudda vid protesterna mot dom borgerliga nedskärningarna i Finland, och dom påföljande protesterna, som universitetsockupationen i Åbo. Men vi smider planer om ett finlandsvenskt lags självskrivna medverkan i svenska mästerskapet i poetry slam. Gud är med i ett rejält hörn.

Podden varvas friskt med smakprov från poeter jag hade nöjet att höra under Åbo poesidagar 8-10 april.

Tack Ylva. Och tack du som lyssnar, kul att du är med!

Apr 19, 2016

Vi pratar med utgångspunkt från dikter som av olika anledning gör oss exalterade. Olivia läser Harriet Löwenhjelms "Jakt på fågel" från 1913, vilket blir ett samtal om kolonialism, dinosaurier och feminism. Nino har med sig dikter av Olivia Iso, publicerade 2015 i antologin "Det fanns flera vi och någon bad om tydlighet (13 x 84+ = ?)". Vi reder ut vad det är med Isos ordpar "queercertifierade hitlerjugendfilmstatistfrisyrer" som gör Nino så förtjust. Det blir ett samtal om flickrum, polisstat och fängelser.

Jakt på fågel: https://sv.wikisource.org/wiki/Jakt_p%C3%A5_f%C3%A5gel

 

Apr 12, 2016

Om det unga danska poesiundret och om ett lands poesi (bland annat) är ett nationalistiskt projekt. Vidare till workshops - hur är det att hålla poesiworkshop för sjuåringar? Vad är Olivias bästa workshoptips? Och vilket skiljetecken är som en portal?

Anna Axfors artikel om dansk poesi och förlagens hållning till unga poeter: http://www.aftonbladet.se/kultur/article21067762.ab
När vi spelade in hade Olivia läst Axfors artikel, Nino hade inte det. Nino har nu gjort det och tycker Axfors kritik är fett relevant.

Apr 4, 2016

Denna vår älskade tävling i scenpoesi! Vad är den? Vad har den varit? Vad kan den bli?

Hur lät det i SvD när poetry slam var nytt i Sverige? Vem var Erkki Lappalainen?
Vad är det för åldersrelaterad slam-"konflikt" som Nino omedvetet döper till "Skåneprotesten"? 

Finns det en kanon inom poetry slam och spoken word?
Och en uppmaning att inspireras av PUNKEN.

Extra läsning finns också här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Erkki_Lappalainen

1